ff1c8d7578b6086ca154e0042f1c4cd5.jpg
46b2a21d0fb974c31afcf6ccfeb8e6c8.jpg
ee06a684b54a702f817c8b85ebfb8ee5.jpg
513ced4fdaa3b06be9924fc962885620.jpg
c625da58ada4059532faf01f87bfde93.jpg
0baefb53b7ab0d5985c004d131a0503d.jpg
b823157cd914d164a5936a56b83e1dfa.jpg

Mănăstirea de la Bârsana

destinatii-barsana
Mănăstirea de la Bârsana reprezintă un complex monahal remarcabil prin concentrarea artei cioplitului în lemn din Țara Maramureșului și este una dintre cele mai frumoase și îngrijite mănăstiri din Maramureș, aceasta fiind vizitată zilnic de sute de pelerini și turiști, atât din țară, cât și din străinătate, și constituind un loc ce nu ar trebui să lipsească din niciun traseu turistic făcut în zona Maramureșului.

Mănăstirea "Soborul Sfiților 12 Apostoli" aparține de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și a Sătmarului și se găsește pe teritoriul comunei Bârsana, una dintre cele mai mari comune din județul Maramureș, amplasată pe malul drept al râului Iza.

Ansamblul monahal cuprinde în prezent Biserica de lemn în stil maramureșean, Aghiasmatarul, Stăreția, Altarul de Vară, Casa Duhovnicului, Casa Maicilor, Casa Artistului, Casa Meșterilor, Prăznicarul cu trapeză, Muzeul Mănăstirii, Turnul Clopotniță, Poarta Maramureșeană de la intrare, Monumentul funerar.
 

Localizare

Mănăstirea de la Bârsana se află aproape de malul Izei, la ieșire din Bârsana spre Strâmtura, în zona etnografică a Maramureșului Istoric și pe Valea Izei.

Acces

Mănăstirea din Bârsana se află la o distanță de 22 kilometri sud-est față de municipiul Sighetu Marmației, la ieşire din localitatea Bârsana, spre podul Slătioarei, la kilometrul 17 al DJ 186.

  • Accesul pe șosea este posibil pe mai multe trasee: pe DJ 186, pe ruta Sighetu Marmației - Vadu Izei - Oncești - Bârsana; pe DJ 186, din comuna Săcel spre Bogdan Vodă - Oncești - Bârsana; pe ruta dinspre Cavnic spre Budești - Călinești - Bârsana.
  • Accesul cu trenul se poate face până în gara din municipiul Sighetu Marmației, pentru cei care călătoresc cu trenul, stația feroviară de aici fiind cea mai apropiată de Mănăstirea Bârsana.

Harta

Obiective turistice

Site oficial: www.manastireabarsana.ro

Dintre clădirile mănăstirii se pot vizita Biserica, muzeul şi atelierele mănăstireşti, clădirile precum Casa Maicilor sau Casa Voievodală neputand fi vizitate.

Taxa de intrare este de 1 ron/persoană, iar, dacă se doreşte să se facă fotografii, taxă foto-video este de 5 ron.

Accesul în parcarea amenajată a mănăstirii este gratuit.

Biserica de Lemn din Bârsana, vechea biserică a mănăstirii, datează din anul 1711 şi poartă hramul "Intrarea Maicii Domnului în Biserică". Aceasta a fost declarată monument istoric, fiind inclusă pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO la sfârşitul anului 1999. Această biserică nu trebuie confundată cu biserica de lemn nouă a complexului monahal Mănăstirea Bârsana, ele fiind dispuse la câţiva kilometri distanţă una de cealaltă.

"Muzeul de icoane şi carte veche Gavril de Bârsana" din cadrul mănăstirii este amplasat în partea de sud-est a mănăstirii, în apropierea turnului clopotniţă. Acesta a fost construit şi amenajat pentru a întregi funcţiile mănăstirii şi a fost inaugurat oficial în data de 29 iunie 2005.

Structura muzeului este împărţită pe trei nivele: demisol, parter, etaj şi asigură spaţiile de expunere pentru icoane şi vitrine cu cărţi religioase, la parter, dar şi ateliere în care maicile de la mănăstire ţes, pictează icoane, la demisol, la etaj fiind amplasate exponatele cu caracter etnografic, toate spaţiile conturând imaginea unei case ţărăneşti maramureşene, la rândul lor mobilierul şi tâmplăria fiind de inspiraţie locală.

În interiorul muzeului a fost prevăzut şi un loc de "zăbavă" şi meditaţie, foişorul, element specific arhitecturii româneşti, iar accesul la etaj şi demisol se face prin intermediul scărilor dispuse simetric, care facilitează realizarea circuitului de vizitare al muzeului. Totodată, datorită faptului că muzeul este un obiectiv destinat turiştilor şi pelerinilor care îşi doresc să obţină mai multe informaţii cu privire la trecutul religios şi cultural al provinciei istorice Maramureş, acesta a fost amplasat astfel încât să aibă o legătură directă cu accesul în mănăstire, însă în aşa fel încât să nu fie perturbate nici activităţile cu caracter religios ale mănăstirii.
Printre exponatele colecţiei muzeale se numără manuscrise şi cărţi sfinte de patrimoniu, care datează din secolele XVI-XIX, icoane vechi şi o colecţie numeroasă de obiecte de artă populară locală, toate acestea dând o valoare spirituală colecţiei muzeale.

Atelierele mănăstireşti constituie la rândul lor obiective turistice importante din cadrul mănăstirii. Cele două ateliere mănăstireşti, unul de pictură şi altul de ţesătorie, au fost înfiinţate în scopul păstrării şi perpetuării tradiţiilor monahismului ortodox.

destinatii-barsana-lemn

Istoric

În trecut au existat două vetre monahale la Bârsana, care se regăseau la o distanţă de aproximativ 8-9 kilometri distanţă una faţă de cealaltă. Una dintre ele era amplasată în partea de sud-est a hotarului, în Valea Slatinei, iar cealaltă în partea de sud-vest, pe Dealul Humâna, la izvoarele văii care se numea Valea Mănăstirii, în secolul al XIV-lea, şi care, în prezent, este cunoscută sub numele de Valea Hotarului.

Despre mănăstirea de pe Dealul Humâna se cunoaşte că a fost atestată documentar printr-o diplomă, la data de 21 iulie 1390, însă în afară de aceasta nu au fost descoperite alte documente care să ateste existenţa mănăstirii, fiind cunoscut, prin tradiţie, faptul că aceasta a dispărut în secolul al XVIII-lea, în urma acţiunilor distrugătoare ale Uniaţiei, care au făcut să nu mai existe mai multe mănăstiri din zona Transilvaniei.

Mănăstirea de pe Valea Slatinei a avut ca punct de început o sihăstrie care exista în Valea Slatinei, în locul cunoscut drept "La Părul Călugărului", despre care tradiţia spune că "a fost mai veche, mai mare şi mai importantă decât cea din Humâna". Începutul vieţii monahale de aici poate fi stabilit în jurul secolelor XIII-XIV şi a coincis cu stabilirea în acest loc a călugărilor care şi-au construit chilii şi biserica de lemn, urmând, mai apoi, ca modesta sihăstrie să se transforme în mănăstire. Din cauza accesului îngreunat la mănăstire şi a apropierii de râul Iza, peste care nu exista o punte de trecere în apropiere, mănăstirea a fost mutată din Valea Slatinei, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, într-un loc aflat în dreptul Izei, cunoscut în acea perioadă sub denumirea de "Podurile Strâmtorii". Odată cu mutarea mănăstirii în noua locaţie, acesta a primit numele de "Podurile Mănăstirii". Tradiţia spune că mutarea mănăstirii nu putea fi făcută decât de un voievod, iar, după cum indică dovezile, acesta nu putea să fie decât Balcu Vodă, care a condus Țara Maramureşului pe o perioada de 30 de ani, fiind ultimul mare voievod al Maramureşului. Astfel mănăstirea de aici era cunoscută şi ca "mănăstirea voievodală".

În timp, prestigiul de vatră a spiritualităţii româneşti a mănăstirii de la Bârsana a sporit, şi, în ciuda interdicţiilor impuse de conducerile străine, acesta ţinea legătura cu marile centre ortodoxe din Moldova şi Țara Românească, de unde erau aduse cărţi de slujbă şi învăţătură, nu doar pentru mănăstire, ci şi pentru parohiile din apropiere. În perioada anilor 1735-1740, Mănăstirea de la Bârsana a devenit reşedinţa Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului, în anul 1740 această episcopie fiind desfinţată în mod oficial, însă, în ciuda acestui fapt, călugării şi preoţii maramureşeni au rămas statornici în credinţa strămoşească şi după această dată.
Mănăstirea Bârsana a avut un rol important în apărarea legilor strămoşeşti şi a conservării şi perpetuării credinţei ortodoxe în perioada acţiunilor uniaţiei din jurul anului 1700 şi în ciuda presiunilor asupra locaşurilor de cult din zonă, generate de extinderea oficială a unirii religioase a românilor cu Biserica Romei, mănăstirea a rezistat până în 1791, atunci când aceasta a fost desfiinţată, călugării de aici fiind alungaţi şi fiind nevoieţi să se refugieze la Mănăstirea Neamţ din Moldova. Atunci, mănăstirea a fost devastată, au fost distruse chiliile şi clădirile anexe, averea fiind confiscată, o parte din aceasta ajungând în proprietatea statului şi fiind predată mănăstirii greco-catolice de la Cernoc, iar celaltă parte, cuprinzând şi locul unde se aflase mănăstirea, a intrat în proprietate bisericii parohiale din Bârsana.

În urma desfiinţării mănăstirii, din vatra mănăstirii au mai rămas doar biserica şi stăreţia, iar pentru a proteja biserica de profanare şi distrugere, în anul 1806 credincioşii din Bârsana au mutat-o în vatra satului lor, în locul cunoscut sub numele de "Podurile Jbârului", loc în care se află şi în prezent. De asemenea, odată cu mutarea bisericii a fost dusă în sat şi stăreţia, loc în care mai apoi a funcţionat şcoala confesională românească.

Locul în care se afla Mănăstirea "Soborul Sfinţilor 12 Apostoli" era bine gospodărit în perioada când se afla în posesia parohiei Bârsana, însă, după Al Doilea Război Mondial, locul a fost confiscat. La acel moment, pe o parte din teren s-a format un nou cătun, iar pe cealaltă parte de teren, s-a costruit apoi noua mănăstire. Amintirile vechii mănăstiri nu dipăruseră din memoria credincioşilor, la fel ca dorinţa de a avea alta în loc, însă, evenimentele istorice s-au dovedit a fi împotriva acestei aspiraţii. Din cauza regimului comunist care se opunea înfiinţării de noi mănăstiri, reînfiinţarea acesteia a devenit posibilă abia dupa anul 1989. Astfel, în anul 1993 a fost sfinţită piatra de temelie a noii biserici, stabilindu-se că mănăstirea va fi de maici şi va avea hramul "Soborul Sfinţilor 12 Apostoli".

Sursa de inspiraţia pentru reconstrucţia bisericii a fost tradiţia locală, toate clădirile din incinta mănăstirii fiind construite din lemn de stejar şi pietre de râu de către meşterii din localitate. S-a asigurat astfel continuitatea artei cioplitului în lemn şi a îmbinării lemnului, reconstrucţia mănăstirii fiind considerată o punte între trecut şi viitor, astfel că noul ansamblu devine un simbol al dăinuirii, dar şi al reînvierii credinţei.

Evenimente culturale

Cel mai important eveniment şi moment de trăire duhovnicească de la Mănăstirea Bârsana îl constituie sărbătorirea anuală a Hramului mănăstirii, în data de 30 iunie, atunci când este prăznuit Soborul celor 12 Apostoli, prilej cu care aici se adună zeci de mii de credincioşi să-şi unească rugăciunile cu cele ale Înalţilor Ierarhi şi ale zecilor de preoţi.

Evenimentul reprezintă o ocazie de menţinere a bunelor tradiţii religioase, de manifestare a comuniunii sufleteşti si de consolidare a unităţii de credinţă.
hram-barsana

Structuri de primire turistică

Structuri de cazare
Nume unitateTip unitateCategorieNumăr spaţiiNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
BÂRSANA vilă 3 stele 21 42 Bârsana nr. 257 0262.331.020
BRADOVA căsuţe tip camping 2 stele  5 10 Bârsana nr. 803 -
CERBUL CARPATIN pensiune turistică 2 flori 6 13 Bârsana nr. 279 0262.331.212, 0765.497.836
IZA cabană turistică 3 stele  6 12 Bârsana nr. 281 -
LIA pensiune turistică 3 flori 3 6 Bârsana nr. 139 0740.458.180
TRANDAFIRUL ALBASTRU pensiune turistică 2 flori 9 23 Bârsana nr. 709 0262.331.028
VALEA BRÂNZEI pensiune agroturistică 3 flori 6 12 Năneşti Com. Bârsana, Sat Nănești nr. 107/A -
De asemenea, turiştii sau pelerinii care vizitează Mănăstirea din Bârsana pe timp de vară se pot caza direct la mănăstire, din luna mai până în luna septembrie fiind deschise facilităţile de cazare ale mănăstirii care oferă camere cu până la 30 de paturi şi grup sanitar comun. Informații despre cazare se pot obține la numerele de telefon ale mănăstirii (0262.331.020 / 0262.331.101) – persoană de contact Monahia Iustiniana (telefon: 0735.882.027).

Structuri de alimentaţie publică
Denumirea structuriiTip structurăCategorieNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
BÂRSANA restaurant autoservire 3 stele  50 Bârsana nr. 257 -
BÂRSANA restaurant pensiune 3 stele  450 Bârsana nr. 257 -
BRADOVA bar de zi 1 stea 25 Bârsana Sat Bârsana, nr.. 803, Căsuţe 0746.993.061

Trasee turistice

În prezent nu sunt organizate şi marcate trasee turistice în zona Mănăstirii Bârsana, însă pelerinii sau turiştii pot face drumeţii pe pajiştile şi prin pădurile din zonă, însoţiţi de gazdele pensiunilor unde sunt cazaţi.

Resurse

Vişeu de Sus

Vizitați pagina Primăriei Vișeu de Sus, pentru mai multe informații legate de administrația locală, dar și noutăți și evenimente care au loc aici.

viseu
 

Facebook

O pagina pentru cei din Vișeu, pentru cei plecați din Vișeu, pentru cei reîntorși la Vișeu, pentru cei sosiți la Vișeu și pentru cei ce vor sosi la Vișeu.

facebook