733b3e54b3533471beba37aa3e89ca94.jpg
def684334eef45ff8f9e7d37b2106f61.jpg
a71186fbbb7eb91d2725fca06b772c46.jpg
d57da7573058ffed52179dfe57190a25.jpg
af5f46791da9193b072722723b1f5382.jpg
f49c385562cea9cfe0438f3e3e6c66ee.jpg

Stațiunile balneare: Ocna Șugatag şi Coştiui

Stațiunile balneare din Maramureş: Ocna Șugatag şi Coştiui, sunt recunoscute pentru proprietățile curative ale apelor prezente aici care au multiple beneficii în tratarea afecțiunilor reumatice, a surmenajului, asteniei sau pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice.
Beneficiind de baze de tratament moderne, staţiunile balneare din Maramureş sunt o invitaţie adresată turiştilor pentru odihnă, relaxare şi tratament.
 

Localizare

Ocna Șugatag este aşezată la poalele munților Ţibleș și munţilor Gutâi, în Depresiunea Maramureș, la o altitudine de 490 de metri, şi face legătura între cele mai mari municipii din județul Maramureș: Baia Mare, aflat la aproximativ 54 de kilometri distanţă, și Sighetu Marmației, aflat la 20 de kilometri.
ocna-sugatag
Localitatea Coștiui face parte din comuna Rona de Sus, care se află în partea de nord a județului Maramureș, pe cursul pârâului Ronișoara, la o distanță de aproximativ 16 kilometri de municipiul Sighetu Maramației, la 45 de kilometri față de oraşul Vișeu de Sus și la aproximativ 80 de kilometri de reședința de județ, Baia Mare.
costiui

Acces

  • Accesul rutier în Ocna Șugatag se face pe DN 18 Baia Mare - Ocna Şugatag, în timp ce în localitatea Coștiui se ajunge de pe DN 18 urmând DJ 186 A din localitatea Rona de Sus.
  • Accesul feroviar pentru ambele localități se face până în gara CFR din municipiul Sighetu Maramației, urmând ca de acolo să fie luate mijloace de transport auto până în stațiunile respective, în lipsa accesului direct pe calea ferată.

Harta



Obiective turistice

Ocna Şugatag

Stațiunea balneo-climaterică Ocna Șugatag este cunoscută de turiști pentru proprietățile apelor sale cloro-sodice care au multiple beneficii în tratarea afecțiunilor reumatice, a surmenajului, asteniei sau pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice. Stațiunea dispune de o bază de tratament modernă, cu instalații pentru electroterapie și fizioterapie, instalații cu aerosol, două bazine mari și unul mic cu apă minerală rece pentru băi și aerohelioterapie, două bazine și trei văni cu ape minerale încălzite, duș subacval și băi galvanice. De asemenea, staţiunea are o cantină proprie, spații pentru practicarea diferitor activități sportive, plaje, spații comerciale, parcuri și alte spații de agrement și posibilități de cazare, printre altele, în căsuțe construite în stil maramureșean. Totodată, aici se află și unicul lac antropomorfic de pe continentul european, care este utilizat în tratamente medicale.

Rezervația naturală "Pădurea Crăiasa" are o suprafață de 44 hectare și a devenit arie protejată începând cu anul 2000, în scopul conservării diversității biologice și prevenirii activităților de exploatare sau utilizare a resurselor naturale. Aceasta este amplasată la o altitudine medie de 485 de metri, în partea de nord a localității Ocna Șugatag, pe DJ 109 F. Vegetația regăsită aici este reprezentată de arborete de gorun și larice, la care se adaugă stejarul.

Lacul Morărenilor, cunoscut de locuitorii zonei și ca Tăul Brebului sau Tăul Morărenilor, este o rezervație naturală de tip mixt, aflată pe teritoriul localității Breb și în apropierea DN 1 F, care leagă municipiul Zalău de orașul Carei. Acesta are o adâncime de 20 de metri, se întinde pe o suprafață de 0,45 hectare și s-a format în urma unei alunecări de teren. În componența acestei arii naturale intră o zonă de pădure și pajiști, flora de aici fiind îmbogățită de specii precum alunul, socul negru, salcia aurită, aninul negru, aninul verde, aninul alb, sau fagul, în timp ce fauna este reprezentată de specii precum păsări (rață sălbatică, corcodel mic, corcodel cu gât negru), batracieni (broască cu burta galbenă, broască roșie de munte) și reptile (salamandră carpatică, șopârlă, viperă) etc.
Rezervația Naturală Tăul Chendroaiei, cunoscută şi sub numele de Tăul de sub Gutâi, se află pe teritoriul comunei Ocna Șugatag, în apropierea localității Hoteni. Aceasta este situată la o altitudine de 1.053 metri, la o distanță de aproximativ 5 kilometri de Pasul Gutâi și se prezintă sub formă de mlaștină compusă din mușchi de tip artic, pe care s-au dezvoltat pernițe de merișor, afin vânăt și de răchițele.

Bisericile de lemn din localitățile componente ale comunei Ocna Șugatag: Breb, Hoteni, Șugatag, incluse pe lista monumentelor istorice.

Biserica de lemn din Breb cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" datează de la 1622 şi are unul dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate turnuri de biserică din ţară – lemnul din anumite elemente din structura acestuia fiind dat din anul 1530. De asemenea, biserica se remarcă prin păstrarea pe alocuri a picturii murale de la 1626, prin colecția de icoane care datează din secolele XVII, XVIII și XIX, și prin unicitatea grinzii bolții și a acoperișului arhaic care a fost păstrat pe sub cel actual.

Biserica de lemn din localitatea Șugatag cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", este monument istoric și a fost ridicată în anul 1642 din lemn de stejar, încadrându-se în stilul arhitectonic al bisericilor de lemn maramureșene. Pictura bisericii datează din jurul anului 1753.

Biserica de lemn din Hoteni cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" fost construită în anul 1790 şi a fost adusă în Ocna Șugatag din localitatea Slatina care în prezent aparţine de Ucraina.

Biserica de lemn din Ocna Șugatag cu hramul "Duminica Tuturor Sfinților" a fost construită între anii 1978-1983 din lemn de molid și stejar în stil arhitectural maramureșean şi este unul dintre obiectivele de referinţă din localitate.  
 

Coştiui

Băile Coștui folosesc în scop curativ apele sărate ale unui fost lac format în urma prăbușirii unei vechi ocne de sare. Din anul 1956 acestea au devenit cunoscute în turismul balneoclimateric pentru proprietățile apei de aici, cu un conținut mare de sare, utilizată în tratarea bolilor reumatice. Bazinul de lemn al acestora a fost refăcut în anul 1998.

Rezervația Pădurea de larice Coștiui este o arie protejată amplasată în partea Sudică a localității Coștiui, la o altitudine de 575 metri și se află în administrarea Direcției Silvice Baia Mare. Suprafața acestei rezervații forestiere este de 0,70 hectare, iar pădurea de aici a fost declarată rezervaţie în scopul protejării şi conservării exemplarelor de larice (Larix dacidua), a căror înălţime ajunge la 30 - 35 metri. În plus, pădurea are o vechime de până la 150 de ani, rezervaţia de larice fiind una dintre puţinele de acest fel din ţară şi constituind de multă vreme o atracţie turistică a zonei.

Castelul Apaffy este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureş. Acesta este amplasat pe teritoriul localităţii Coştiui şi a avut multiple întrebuinţări de-a lungul timpului, printre care acela de castel de vânătoare, reşedinţa familiilor care au avut în posesie minele de sare din localitate sau chiar închisoare, în prezent această clădire funcţionând ca şcoală. Denumirea castelului provine de la numele voievodului Apaffy, în proprietatea căruia s-a aflat în secolul al XVII-lea şi care mai apoi l-a cedat în favoarea regelui Ungariei.
De-a lungul timpului castelul a suferit numeroase transformări, însă istoria sa este legată în principal de minele de sare din Coştiui, aproape fiecare nobil lăsând în urmă câte o galerie cu numele său. Astfel, este atestat istoric faptul că în anul 1800 în Coştiui circula trenul care transporta sarea la Sighet, acolo unde era măcinată, după care era încărcată pe vapoare şi transportată pe râul Tisa, care pe atunci era navigabil, până în Ungaria şi de acolo în toată lumea. În ciuda interesului manifestat de turişti de a vizita galeriile subterane de sub castel, acestea au fost închise încă din anul 1986 cu scopul evitării accidentelor din cauza faptului că erau surpate.

Statuia "Sfântul Ioan de Nepomuk", află în centrul localității Coştiui, datează din anul 1742. Sfântul Ioan de Nepomuk, cunoscut ca protector al minelor, a fost un preot martir de origine germană care a trăit între anii 1345 şi 1393.

Biserica romano - catolică "Sfântul Ioan" din Coştiui a fost construită iniţial în anul 1729 şi reconstruită între anii 1804 – 1814. Ulterior s-au făcut lucrări de renovare în anii 1995 la exterior şi în anul 1997 la interior.

Biserica romano - catolică "Calvaria" se află în Coştiui şi datează din anii 1841 - 1842.

Istoric

Atestată istoric din anul 1355, Ocna Șugatag are o istorie de aproximativ 660 de ani.

Până în anul 1950 această comună se număra printre cele mai importante centre de exploatare a sării din zonă și din țară, care însă și-a încheiat activitatea din cauza infiltrării apelor în minele de sare.

În locul în care s-au aflat fostele mine de sare se află în prezent 8 lacuri și izvoare de apă sărată, proprietățile acestor ape sărate, benefice în tratarea diferitor afecțiuni de sănătate, făcând din Ocna Șugatag o stațiune balneoclimaterică care funcționează și ca bază de agrement.
Localitatea Coștiui a fost atestată documentar în anul 1335, însă exploatările de sare din această zonă sunt cunoscute încă din Antichitate.

Sfârșitul secolului al XIX-lea a adus o serie de schimbări importante pentru dezoltarea comunității, prin darea în folosință a căii ferate înguste care lega Coștiuiul de Sighetu Marmației în anul 1872 şi deschiderea băilor sărate în anul 1967. Practic, se poate considera că aceasta a fost perioada maximă de dezvoltare a băilor sărate de la Coștiui.

Evenimente culturale

Valoarea turistică a zonei Ocna Șugatag este sporită prin diferite evenimente cu caracter artistic și istoric și prin manifestări folclorice locale și elemente etnografice desfăşurate pe parcursul anului în această zonă.

Prezentăm în continuare o selecţie a acestor evenimente:

Tânjaua Hotenarilor – desfășurată anual, primăvara, în localitatea Hoteni. Aceasta este o sărbătoare folclorică de celebrare a primului om ieșit la arat, petrecută de un alai, alături de feciorii care poartă cu ei 12 „tânjele” împodobite, adică proțapuri care sunt utilizate pentru prinderea vitelor în jug.
Festivalul gulașului, al plăcintelor și al artei culinare românești Ocna Sugatag - desfășurat anual la jumătatea lunii iulie. În cadrul acestuia sunt gătite mancăruri tradiționale româneaști și ungurești care concurează pentru cucerirea gustului publicului.

Jocul la șură – se desfășoară timp de trei duminici la rând, după Sfânta Maria Mare, ocazie cu care lumea iese la joc în localitățile din comuna Ocna Sugatag.

Balul Strugurilor – desfășurat anual în prima jumătate a lunii octombrie. Astfel, cu ocazia culesului strugurilor se organizează de către locuitorii din comuna Ocna Șugatag un bal cu spectacole folclorice, muzică, dans și voie bună, pentru sărbătorirea recoltei.

Structuri de primire turistică

Structuri de cazare
Nume unitateTip unitateCategorieNumăr spaţiiNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
BABOU MARAMUREŞ pensiune turistică 1 floare 1 4 Ocna Şugatag nr. 149 -
BABOU MARAMUREŞ camping 1 stea 10 40 Ocna Şugatag nr. 149 -
CASA ALBĂ pensiune turistică 3 stele 4 8 Ocna Şugatag Str. Primăverii nr. 12 0262.374.004
CASA MARAMUREŞEANĂ pensiune turistică 1 floare 2 4 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1E -
CASA VLAD-ALEX camere de închiriat 2 stele 3 6 Ocna Şugatag Str. Sportului nr. 15 0749.012.878;
0262.372.055
CASA-ZAN pensiune turistică 2 flori 4 10 Ocna Şugatag Str. George Enescu nr. 139 0744.821.234; 0740.069.801
CRAIASCA hotel 2 stele 75 173 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 7 0262.374.372;
0262.374.059
DALIA vilă 3 stele 1 6 Ocna Şugatag Str. Stejarului 0262.374.405
EUROSIND hotel 3 stele 24 48 Ocna Şugatag Str. Dumbrava nr. 8 -
HOLIDAY pensiune turistică 3 stele 11 22 Ocna Şugatag Str. Dumbrava, FN 0262.218.454
HOLIDAY DREAM pensiune turistică 3 flori 6 12 Ocna Şugatag Str. Dumbrava nr. 20 -
IEDERA pensiune turistică 3 flori 5 12 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 32 -
LARISA pensiune turistică 3 flori 4 8 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 73 0262.371.171
MAIA pensiune turistică 3 flori 7 14 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 4A -
MANOLO pensiune turistică 3 flori 10 20 Ocna Şugatag Str. Mihai Eminescu nr. 405 0262.374.278
MANOLO căsuţe tip camping 2 stele 4 12 Ocna Şugatag nr. 405 -
MARAMU pensiune agroturistică 2 flori 2 5 Ocna Şugatag nr. 290 0760.149.552
MARAMUREŞ-HOTENI pensiune turistică 3 flori 3 6 Ocna Şugatag nr. 35 -
MARIANA pensiune turistică 3 flori 5 13 Ocna Şugatag Str. Primăverii nr. 39 0262.374.131;
0740.020.949
MARIOARA pensiune agroturistică 2 flori 4 8 Ocna Şugatag nr. 346 0262.374.593
MĂRIOARA BREB pensiune agroturistică 3 flori 4 8 Ocna Şugatag nr. 346 -
N & D CRYSTAL pensiune turistică 3 flori 13 29 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 96 -
POARTA MARAMUREŞULUI pensiune turistică 3 flori 9 18 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 15 0729.580.818; 0263.374.233
POHL pensiune turistică 2 stele 5 10 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 10 0262.374.250
POPASUL DIN DEAL pensiune turistică 3 stele 14 26 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1D 0262.374.031
SALINA hotel 2 stele 38 76 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 5 0262.374.362
SALZBURG camping 2 stele 10 40 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 3 -
SANDRA pensiune turistică 3 stele 7 14 Ocna Şugatag Str. Grădina Dumbravei nr. 1 0745.035.232
STANA cabană turistică 3 stele 14 28 Ocna Şugatag FN 0729.330.144
TELEPTEAN pensiune turistică 3 flori 13 25 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1C 0745.614.981
TIPLEA pensiune agroturistică 3 flori 8 16 Ocna Şugatag Str. Avram Iancu nr. 14 0262.374.077;
0726.752.526
VIDRA pensiune turistică 3 stele 6 12 Ocna Şugatag Str. I.L. Caragiale 0262.374.159;
0745.007.100
VILLAGE pensiune turistică 1 floare 7 15 Ocna Şugatag nr. 349 0725.141.545
WILL'S hotel 3 stele 24 36 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1B 0741.640.985
POIANA CORNET pensiune turistică 3 flori 14 30 Rona de Sus FN, Km 86, DN 18, loc numit Hera 0766.394.757;
0262.362.265
Structuri de alimentaţie publică
Denumirea structuriiTip structurăCategorieNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
CRAIASCA cofetărie 2 stele 50 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 7 -
CRAIASCA bar de zi 2 stele 30 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 7 0262.374.372
CRAIASCA disco bar 2 stele 50 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 7 0262.374.372
CRAIASCA berărie 2 stele 70 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 7 0262.374.372
CRAIASCA restaurant clasic 2 stele 307 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 7 0262.374.372
EUROSIND restaurant clasic 3 stele  160 Ocna Şugatag Str. Dumbrava nr. 8 -
HOLIDAY DREAM grădină de vară 3 stele  30 Ocna Şugatag Str. Dumbrava nr. 20 -
POPASUL DIN DEAL restaurant pensiune 3 stele  130 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1D 0262.374.133
SALINA restaurant clasic 2 stele  360 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 5, hotel -
SALZBURG bar de zi 1 stea 40 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 3 -
STANA bar de zi 3 stele 12 Ocna Şugatag - -
STANA restaurant pensiune 3 stele  60 Ocna Şugatag - -
STRAND CRAIASCA restaurant clasic 2 stele  110 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 7 -
TELEPTEAN restaurant pensiune 3 stele 80 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1C 0262.374.177
WILL'S bar de zi 2 stele  25 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1B 0741.640.985
WILL'S restaurant clasic 2 stele 110 Ocna Şugatag Str. Unirii nr. 1B  0741.640.985

Trasee turistice

Ocna Șugatag este o destinație care se adreseză mai multor categorii de turiști, astfel, cei care vor să parcurgă trasee montane pot face acest lucru într-un cadru natural deosebit, cei care sunt interesați de flora și fauna specifice zonei pot observa aici multe specii rare, iubitorii de adrenalină pot găsi în apropierea acestei zone locuri potrivite pentru practicarea alpinismului, mountain-bikeului, a zborului cu parapanta, skiatului, în timp ce amatorii care doresc să pescuiască pot face acest lucru pe lacul Gabori.

Dintre cele mai cunoscute trasee turistice din zonă amintim:

  • Traseul Rezervaţia Lacul Morărenilor: Ocna Şugatag – Hoteni – Breb - Tăul Morărenilor - Tăul Chendroaiei - Creasta Cocoșului
    Marcaj: cruce roșie; Durata: 7 ore; Traseul are o lungime de 18 kilometri iar plecarea se face din Ocna Şugatag sau Desești.
  • Traseul Drumul Verde - "Drumul Moștenirii Maramureșene"
    Trece prin 7 localități: Ocna Şugatag, Budești, Hoteni, Hărnicești, Desești și Mara. Cuprinde 7 arii protejate: Rezervația Creasta Cocoșului, Pădurea Crăiasa, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mara, Cheile Tătarului, Mlaștinile Poiana Brazilor.
  • Coștiui - Dealurile Maramureșului - Depresiunea Rona/râurile Rona și Ronișoara, Castelul Apaffy - Biserica romano-catolică, Biserica ucraineană - Rezervația Naturală „Gorunetul de la Ronișoara” - Lacul Coștiui.
  • Ocna Şugatag - Piemontul Marei/râul Cosău - Rezervațiile de mlaștină oligomorfă "Vlaschinescu" și "Tăul lui Dumitru" pe platoul Izvoarele - lacurile sărate formate prin prabușirea minelor de sare, Pădurea Crăiasa - rezervație forestieră de larice, stejar.
  • Ocna Şugatag, localitatea Breb - Piemontul Gutinului – Muntii Gutâi (Gutin)/râul Breb – Lacul Morărenilor - Biserica din lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" - drumeții către Vârful Gutin, Vârful Creasta Cocoșului.
  • Ocna Şugatag, localitatea Hoteni - Depresiunea Maramureș - Piemontul Marei - Biserica din lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril".
  • Ocna Şugatag, localitatea Şugatag - Piemontul Marei/râul Mara - Biserica din lemn "Sfânta Paraschiva".

Resurse

Vişeu de Sus

Vizitați pagina Primăriei Vișeu de Sus, pentru mai multe informații legate de administrația locală, dar și noutăți și evenimente care au loc aici.

viseu
 

Facebook

O pagina pentru cei din Vișeu, pentru cei plecați din Vișeu, pentru cei reîntorși la Vișeu, pentru cei sosiți la Vișeu și pentru cei ce vor sosi la Vișeu.

facebook