56d6f9c627a424a1121454c154ae17ea.jpg
f46346e19aa375c23e7cde574aca3a40.jpg
4cf9f2300a1a5fa8aa9d16d8bdedb3d2.jpg
40efae705477af807f1e33661562a4ad.jpg
4331b51da5b26f517cfe294c3378e1d9.jpg

Memorialul Victimelor Comunismului și al rezistenței Sighetu Marmației

destinatii-sighet
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței reprezentat de muzeul din fosta închisoare politică din Sighetu Marmației, alături de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului cu sediul în București, are ca principal scop reconstituirea și păstrarea memoriei poporului român căruia timp de jumătate de secol i s-a indus în conștiință o istorie falsă.
Din anul 1997 Memorialul de la Sighet este ansamblu de interes național, iar din 1998 este nominalizat de către Consiliul Europei printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

Program de vizitare:
  • Luni-duminică: 9.30-18.30 (15 aprilie - 15 octombrie);
  • Marţi-duminică: 9.30-16.30 (16 octombrie - 14 aprilie), luni închis;
Ultimul vizitator - cu 30 de minute înainte de închidere.

Taxe şi bilete:
  • 3 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari;
  • 6 lei pentru adulţi;
  • gratuit pentru foştii deţinuţi politici, persoane cu handicap, ziarişti;
  • Taxă de fotografiere 3 lei;
  • Taxă de filmare 15 lei;
  • Parcare gratuită pentru vizitatori pe str. Gheorghe Șincai în spatele muzeului (strada perpendiculară pe str. Corneliu Coposu).
 

Localizare

Memorialul Victimelor Comunismului se află în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmației, județul Maramureș, foarte aproape de granița României cu Ucraina.

Acces

  • Acces rutier: Dinspre Baia Mare spre Sighetu Marmației (distanța de 67 km) pe DN 18, prin Pasul Gutâi, pe ruta Baia Mare - Vadu Izei – Sighetu Marmației; Dinspre Satu Mare spre Sighetu Marmației (distanța de 100 km) pe DN 19 traseu Satu Mare - Livada - Negreşti Oaş - Săpânţa - Sighetu Marmației; Traseul dinspre Moldova spre Sighet se face trecând pe DN 18, dinspre Suceava, prin pasul Prislop (DN 18 dinspre Suceava) şi apoi prin Borşa (Borşa-Sighet 70 km) traseu Borşa-Moisei-Vişeu de Sus-Petrova-Sighet.
  • Accesul feroviar se face dinspre județul Bistrița-Năsăud (prin Pasul Șetref), urmând cursul râului Vișeu până la vărsarea acestuia în Tisa, în localitatea Valea Vișeului, de aici calea ferată urmând cursul râului Tisa până la Sighetu Marmației.

Harta

Obiective turistice

Odată ajunşi la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmaţiei, vizitatorii au posibilitatea de a descoperi mai multe obiective turistice în zonă, după cum urmează:

Cimitirul Săracilor este parte componentă a Memorialului Sighet şi se află la o distanţă de 2 km de oraş, la ieşirea spre Satu Mare. Acest ansamblu arhitectural a fost dedicat memoriei deţinuţilor politici morţi sau executaţi în închisorile, lagărele şi deportările comuniste, precum şi memoriei partizanilor ucişi în luptele cu Securitatea. Amenajarea acestui cimitir a început după anul 1997, atunci când Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost declarat – prin legea numărul 95 – "ansamblu de interes naţional".

Muzeul Maramureşului este un muzeu zonal ce are ca arie de reprezentare provincia istorică Maramureşul, structura actuală încadrându-l în categoria complexelor muzeale reprezentative la nivel naţional pentru fiecare provincie istorică în parte. Acesta este un complex muzeal cu dominantă etnologică, care are o expunere pavilionară şi se află în aer liber. În cadrul acestuia potfi regăsite secţii de istorie-arheologie, istoria culturii şi memorialistică, ştiinţele naturii, galerie de artă şi mai multe conservări „in situ” ca puncte muzeale în principalele subzone ale Maramureşului.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul propriu al muzeului: www.muzeulmaramuresului.ro.
Muzeul Etnografic al Maramureşului este amplasat la o distanţă de 3 kilometri de centrul municipiului Sighetu Maramaţiei, la aproximativ 500 de metri de DN 18, drum de acces spre văile Izei şi Marei. Acesta are o structură tematică riguros elaborată, constituită pe baza unei cercetări amănunţite a zonei, ceea ce face ca muzeul să creeze impresia unui sat cu specific zonal. În ansamblul său muzeul este o rezervaţie de monumente de arhitectură ţărănească, gospodăriile fiind aşezate aici în funcţie de principalele subzone ale Maramureşului Istoric. Cea mai veche construcţie conservată în muzeu este Biserica din Onceşti, care datează din secolul al XVI-lea.

Muzeul de Istorie şi Arheologie a Maramureşului se află într-o clădire construită în anul 1730, trecută în lista monumentelor istorice, în cadrul acestuia putând fi vizitată expoziţia „Sighetu Marmaţiei-680”, vernisată în anul 2006, dar şi una din cele mai bogate şi mai reprezentative colecţii de epoca bronzului din ţară. Această casă este şi în prezent un loc de întâlnire a intelectualilor maramureşeni, dar şi din ţară, şi un loc de popas în istoria acestor locuri.

Muzeul Culturii Evreieşti, situat în cladirea în care Elie Wiesel, sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru pace, cunoscut romancier, dramaturg, eseist şi memorialist şi-a petrecut primii 15 ani din viaţă. Clădirea a fost declarată monument istoric şi din anul 2002 găzduieşte şi Casa memorială Elie Wiesel. Demersul pentru reprezentarea evreilor maramureşeni din Sighet în cadrul muzeului a început în perioada 1972-1974, atunci când a fost elaborată Tematica Muzeului Satului Maramureşean, în cadrul acestuia existând o expoziţie dedicată Elie Wiesel.

Istoric

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este reprezentat de muzeul situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmaţiei şi de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, care are sediul în Bucureşti. Principalul scop al memorialului este reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în special, a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă.

În anul 1897 autorităţile austro-ungare au construit închisoarea din Sighet, care, după anul 1918, a funcţionat ca închisoare de drept comun. După cel de-al Doilea Război Mondial, respectiv după anul 1945, a avut loc repatrierea foştilor prizonieri şi a foştilor deportaţi din U.R.S.S., iar în anul 1948 aceasta a devenit locul de detenţie pentru un grup de elevi, studenţi şi ţărani maramureşeni. În 1950 la penitenciarul Sighet au fost aduşi peste 100 de demnitari din toată ţara, printre care se aflau foşti miniştri, academicieni, economişti, militari, istorici, ziarişti şi politicieni, unii dintre ei fiind condamnaţi la pedepse grele, în timp ce alţii nu erau nici măcar judecaţi. Condiţiile în care erau ţinuţi deţinuţii erau insalubre, aici umilinţa şi batjocora făcând parte din programul de exterminare.

În anul 1955, ca urmare a Convenţiei de la Geneva şi a admiterii României comuniste în Organizaţia Naţiunilor Unite, a avut loc o graţiere, o parte dintre deţinuţii politici din închisorile româneşti fiind astfel eliberaţi, în timp ce altă parte dintre aceştia au fost transferaţi în alte locuri, inclusiv în domiciliu obligatoriu. Însă dintre cei aproximativ 100 de deţinuţi de la Sighet 54 muriseră deja până în acel moment. În următorii ani la închisoarea de la Sighet au mai fost aduşi şi alţi deţinuţi politici, mai ales care se aflau "în trecere" spre spitalul psihiatric din localitate. În anul 1977 închisoarea a fost dezafectată şi a intrat într-un proces de degradare, devenind fabrică de mături, depozit de sare şi, în cele din urmă, o ruină părăsită.
În anul 1993 ruina fostei închisorii a fost preluată de către Fundaţia Academia Civică, cu scopul transformării acesteia în Memorial. Lucrările de reabilitare a clădirii au durat până în anul 2000, iar la finalizarea acestora fiecare celulă a fost transformată într-o sală de muzeu în care sunt prezentate marile teme ale represiunii comuniste, ale distrugerii statului de drept şi ale înlocuirii lui printr-o construcţie de tip totalitar.
memorial

În anul 1997 Memorialul de la Sighet a fost declarat, printr-o lege specială, ansamblu de interes naţional, iar în 1998 acesta a fost nominalizat de către Consiliul Europei printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Evenimente culturale

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă "Marmaţia", cel mai mare festival de iarnă de acest fel din Maramureş, se desfăşoară în fiecare an pe străzile oraşului. Momentul principal al evenimentului este reprezentat de defilarea grupurilor şi ansamblurilor îmbrăcate în porturi populare, specifice zonei din care au venit, a personajelor mascate, a călăreţilor şi căruţelor împodobite de sărbătoare.

evenimente-sighet-datini
Festivalul Antic si Medieval Aeternus Maramorosiensis, are loc în fiecare an în luna septembrie şi este un festival inedit dedicat istoriei şi obiceiurilor medievale, acesta urmărind reconstituirea şi recrearea, pe baza cercetărilor ştiinţifice, unor aspecte de viaţă ce aparţin civilizaţiei antice şi medievale. Programul festivalului este unul variat şi include atât concerte de muzică medievală, diverse competiţii, cât şi manifestări ştiinţifice.

evenimente-sighet-medieval

Structuri de primire turistică

Structuri de cazare
Nume unitateTip unitateCategorieNumăr spaţiiNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
ANCUŢA hostel 2 stele 13 47 Sighetu Marmaţiei Str. Lazu Şesului, nr. 30A -
ARDEALUL vilă 2 stele 11 28 Sighetu Marmaţiei Str. Dragoş Vodă, nr. 36A 0262.318.450, 0743.069.651
BUTI motel 3 stele  22 44 Sighetu Marmaţiei Str. Simion Bărnuţiu, nr. 10 -
CASA IURCA DE CĂLINEŞTI pensiune turistică 4 stele  15 29 Sighetu Marmaţiei Str. Tudor Vladimirescu, NR. 3 0262.318.882
CASA IURCA DE CĂLINEŞTI pensiune turistică 3 flori 3 6 Sighetu Marmaţiei Str. Dragoş Vodă, nr. 14 0723.633.509, 0262.318.882
CASA ORZA pensiune turistică 2 flori 3 6 Sighetu Marmaţiei Str. Lazu Baciului, nr. 109 0262.330.242
CASA POPAN pensiune turistică 3 stele  8 16 Sighetu Marmaţiei Str. Bogdan Vodă, nr. 190 -
CASA ŢIPLE motel 2 stele 9 20 Sighetu Marmaţiei Str. Iuliu Maniu, nr. 27 0262.317.028, 0744.616.133
COROANA hotel 2 stele 43 90 Sighetu Marmaţiei Str. Libertăţii nr.21, 0744.895.002, 0262.311.604
DAVID pensiune turistică 2 flori 3 6 Sighetu Marmaţiei Str. Crişan, nr. 9F 0758.115.982, 0362.102.185
DOINA pensiune agroturistică 3 flori 8 16 Sighetu Marmaţiei Str. Şugău, nr. 75 0262.330.602
DUPĂ APĂ LA RĂZVAN pensiune turistică 3 flori 4 8 Sighetu Marmaţiei Str. Lazu Baciului, nr. 167 0740.786.670
FLOARE DE MARAMUREŞ pensiune turistică 3 flori 2 5 Sighetu Marmaţiei Str. Sugău, nr. 166 A -
GRĂDINA MORII hotel 3 stele 49 92 Sighetu Marmaţiei Str. Mihai Eminescu, nr. 97 0262.312.133
IZA camping 2 stele 11 44 Sighetu Marmaţiei Str. Popa Lupu, nr. 64 -
IZA hostel 2 stele 6 24 Sighetu Marmaţiei Str. Popa Lupu, nr. 64 -
KONNAK pensiune turistică 4 flori 3 6 Sighetu Marmaţiei Str. Eroilor nr. 37 A -
MARIA pensiune turistică 2 stele  3 6 Sighetu Marmaţiei Str. Lazu Baciului, nr. 66 0262.330.254
MARINELA pensiune turistică 3 stele  11 22 Sighetu Marmaţiei Str. Lazu Baciului, nr. 167A 0262.330.198
PERLA SIGHETEANĂ motel 3 stele 10 22 Sighetu Marmaţiei Str. Avram Iancu, nr. 65A 0262.310.613
SIESTA motel 3 stele 14 28 Sighetu Marmaţiei Str. Avram Iancu, nr. 42 0262.311.468
Structuri de alimentaţie publică
Denumirea structuriiTip structurăCategorieNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
ARDEALUL bar de zi 2 stele  70 Sighetu Marmaţiei Str. Dragoş Vodă, nr. 36A, Vilă -
ARDEALUL restaurant clasic 2 stele 70 Sighetu Marmaţiei Str. Dragoş Vodă, nr.36A, Vilă -
BUTI restaurant clasic 2 stele 70 Sighetu Marmaţiei Str Simion Bărnuţiu, nr. 10 -
CASA IURCA DE CĂLINEŞTI restaurant cu specific maramureşean 3 stele  120 Sighetu Marmaţiei Str. Dragoş Vodă, nr. 14 -
CASA ŢIPLE cafe-bar 3 stele  30 Sighetu Marmaţiei Str. Iuliu Maniu, nr. 27 -
CASA ŢIPLE restaurant clasic 3 stele 240 Sighetu Marmaţiei Str. Iuliu Maniu, nr. 27 -
CASA VECHE cafe-bar 3 stele 20 Sighetu Marmaţiei Str. Iuliu Maniu, nr. 27 -
CASA VECHE restaurant clasic 3 stele 240 Sighetu Marmaţiei Str. Iuliu Maniu, nr. 27 -
FLAMINGO bar de zi 3 stele 20 Sighetu Marmaţiei Str. George Coşbuc, nr. 36, Pensiune 0722.757.567, 0372.871.610
FLAMINGO restaurant clasic 3 stele 170 Sighetu Marmaţiei Str. George Coşbuc, nr. 36, Pensiune 0722.757.567, 0372.871.610
GRADINA MORII bar de zi 3 stele 23 Sighetu Marmaţiei Str. Mihai Eminescu, nr. 97, Hotel -
GRADINA MORII restaurant clasic 3 stele 280 Sighetu Marmaţiei Str. Mihai Eminescu, nr. 97, Hotel -
ISTVAN pizzerie 2 stele  24 Sighetu Marmaţiei Str. Simion Bărnuţiu, nr. 10 -
ISTVAN bar de zi 2 stele  34 Sighetu Marmaţiei Str. Simion Bărnuţiu, nr. 10 -
MARINELA restaurant pensiune 3 stele 126 Sighetu Marmaţiei Str. Lazu Baciului, nr. 167A, Pensiune 0262.330.198
MARMAŢIA restaurant clasic 3 stele 280 Sighetu Marmaţiei Str. Mihai Eminescu, NR. 97 -
PERLA SIGHETEANĂ bar de zi 3 stele 16 Sighetu Marmaţiei Str. Avram Iancu, nr. 65A -
PERLA SIGHETEANĂ restaurant clasic 3 stele 300 Sighetu Marmaţiei Str. Avram Iancu, nr. 65A -
SIESTA bar de zi 3 stele 40 Sighetu Marmaţiei Str. Avram Iancu, nr. 42 0262.311.468, 0262.311.253
SIESTA restaurant clasic 3 stele 160 Sighetu Marmaţiei Str. Avram Ian cu, nr. 42 0262.311.468, 0262.311.253

Trasee turistice

În prezent, în zona oraşului Sighetu Marmaţiei, nu sunt organizate şi marcate trasee turistice.

Resurse

Vişeu de Sus

Vizitați pagina Primăriei Vișeu de Sus, pentru mai multe informații legate de administrația locală, dar și noutăți și evenimente care au loc aici.

viseu
 

Facebook

O pagina pentru cei din Vișeu, pentru cei plecați din Vișeu, pentru cei reîntorși la Vișeu, pentru cei sosiți la Vișeu și pentru cei ce vor sosi la Vișeu.

facebook