eced720ce8dcd3fbe9f59f27e8e235e8.jpg
9d373df4107a2d52a1dd25d9e4494c99.jpg
5285e6e81f877f0b64bcadd59a80c967.jpg
90326d77572c853b9c4ea936aaeed8bc.jpg
bbd427f9ceed7b56853c0a702bb177ca.jpg
2ca661a2e31940f7b6529ebacc9e81d5.jpg
e7f784777d3f49df9cf948f44fef19d3.jpg
eacd5d45ceb0d80cd9f4b723ecea8817.jpg
0c11f09abb4f4681ba1abe723f41049c.jpg
c6fda1cf5e3e893db6a4027cb69e73b1.jpg

Vișeu de Sus

Valoarea zonei din care face parte Vişeu de Sus este consacrată la nivel naţional, atât prin zestrea naturală, bogată în fenomene naturale unice, diversitatea speciilor şi importanţa ştiinţifică, cât şi prin patrimoniul cultural. Oraşul are o poziţie geografică situată la limita unor zone de interes turistic şi intersecţia unor trasee şi circuite turistice deosebit de important: Valea Vişeului, Valea Vaserului, Valea Izei, Cascada Cailor – Borşa, Rezervaţia Naturală Munţii Rodnei, Poiana Narciselor de pe Muntele Sahlean. Vişeu de Sus este una din cele mai noi staţiuni din România, recunoscută oficial în 2011. Oraşul datorează vocaţia turistică Văii Vaserului – Văii Râului.
Inclus în Parcul Natural Munţii Maramureşului, şi cu zone încadrate în situl Natura 2000, oraşul îşi consolidează poziţia de areal natural de importanţă ridicată, extrem de atractiv din punct de vedere turistic.

Atracţia centrală – Valea Vaserului – devenită o zonă de interes naţional şi internaţional datorită excursiilor cu Mocăniţa, are o lungime totală de 50 km, în care vechea cale ferată străbate o zonă împădurită alternând cu stâncării, peisajul fiind astfel cu adevărat deosebit.
 

Localizare

Oraşul Vişeu de Sus este situat în nord-estul judeţului Maramureş, în Depresiunea Maramureşului, la confluenţa dintre Valea Vişeului şi Valea Vaserului.
harta-viseu

Acces

  • Cu trenul: Pe ruta Cluj-Napoca - Sighetu Marmaţiei, cu plecare din Cluj-Napoca ora 15:40, sosire în Vişeu de Jos ora 20:44. Mai multe informaţii: www.infofer.ro.
  • Cu maşina: Pe DN 18.
  • Cu autocarul: Pe ruta Germania - Austria - Ungaria - România, prin cursele zilnice ale companiei Mayer & Mayer; Pe ruta Baia-Mare - Vişeu de Sus, prin cursele Dracard, Geo Tur, Transgrup Ionut şi Auto Balmir, cu plecări zilnice la orele 7:00, 7:30, 9:00, 9:25, 11:30, 14:00, 15:00 şi 17:00; Pe ruta Cluj - Vişeu de Sus, cu plecări din Cluj Napoca la orele 07:00 şi 14:30 din autogara Beta; Pe ruta Borşa – Vişeu de Sus, cu plecări la orele 7:30 şi 14:00. Mai multe informaţii: www.autogari.ro.

    www.flixbus.ro/curse

Harta

 

Obiective turistice

Arhitectură
Turiştii ajunşi în Vişeul de Sus pot vizita 33 de locaţii clasificate drept monumente istorice, pot admira colecţiile muzeului local sau pot participa la numeroasele evenimente cu caracter cultural sau recreativ pe care oraşul le găzduieşte de-a lungul anului.

Evoluţia oraşului Vişeu de Sus este strâns legată de înfiinţarea centrelor forestiere începând cu anul 1770, unde au fost aduşi pentru a lucra ca muncitori colonişti ţipţeri, din Zips, la ordinul împăratului Iosif al II-lea. Astfel, primele construcţii importante s-au realizat în 1780: moara din partea de est a oraşului şi digul de la Macârlău. Prima şcoală elementară a Visteriei din Vişeu de Sus s-a înfiinţat în anul 1788, urmând ca în 1790 să se realizeze stăvilarul de la Făina, şi parohia Romano-Catolică Vişeu. În 1789 a avut loc inaugurarea primei şcoli generale, iar în 1809 s-a construit prima fabrică de cherestea. Între anii 1809 - 1810 a fost populat şi s-a format cartierul Țipterai.

Dintre cele mai importante obiective de arhitectură menţionăm:

biserica-ortodoxa-bunavestire
Biserica ortodoxă "Bunavestire" şi Casa parohială a bisericii "Bunavestire" (datând din 1842)

Construcţie aparţinând stilului neogotic, deţine un clopot mare datând din 1907, şi două clopote mai mici. Această biserică este numită de localnici şi „Biserica Bătrână”, fiind zidită în anul 1834 pe locul unei mici biserici din lemn, care a precedat ridicarea comunei Vişeu de Sus, conform istoricului Tit Bud. De asemenea, biserica marchează prima parohie ortodoxă din oraş, în anul 1680 fiind amintit primul preot, "popa Ionas".

biserica-romano-catolica
Biserica romano-catolică "Sfânta Ana"

Un monument de arhitectură aparţinând stilului neogotic, aflată în centrul oraşului, biserica a fost construită în 1912, de către preotul Schiller Carol, fiind proiectată de un arhitect italian. Sculpturile şi picturile, realizate de către artişti austrieci şi italieni, completează valoarea artistică a monumentului. Biserica este flancată de un cimitir realizat pentru soldaţii armatei Austro-ungare şi germane, căzuţi în primul război mondial şi o capelă.

muzeul-de-etnografie-si-istorie
Muzeul de Etnografie şi Istorie şi Centrul de Meşteşuguri – fostul Spital public "Irina" (construit la sfârşitului secolului XIX)

Muzeul de Istorie şi Etnografie deschis în 2003, este structurat pe două niveluri şi adăposteşte peste 1.100 de piese. La parter sunt expuse obiecte, documente şi fotografii care prezintă istoria zonei. La etaj, spaţiul găzduieşte o expoziţie etnografică şi obiecte de cult specifice Maramureşului. Muzeul oferă o perspectivă asupra tradiţiilor şi obiceiurilor zonei.
Adresa: Vişeu de Sus, Str. Libertăţii nr. 7, Telefon: +40 745.631.787, E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

casa-pop-simion
Casa "Pop Simion"

Construcţia care adăposteşte astăzi Sediul Primăriei şi al Consiliului Local al Oraşului Vişeu De Sus, era fosta administraţie a moşilor lui Pop Simion, şi datează de la începutul secolului al XX-lea.
Centrul Nobilimii Maramuresene
Centrul Documentar-Expoziţional al Nobilimii Maramureşene

Str. Libertatii nr. 24, tel: 0756339197, www.muzeulnobilimii.ro

liceul-tehnologic-nr-1
Fostul Gimnaziu, azi Liceul Tehnologic nr. 1

Clădirea, datând din secolul al XIX-lea, se află pe strada Tudor Vladimirescu. Actualmente, liceul pregăteşte elevii oraşului, de la nivel preşcolar până la nivel liceu.

cimitirul-evreiesc
Cimitirul evreiesc

Cimitirul evreiesc reprezintă o mărturie a comunităţii importante de evrei din zonă, fiind impresionant prin istoria relatată şi vechimea monumentelor funerare. Chiar dacă, din păcate, sinagoga a fost demolată, cimitirul poate fi vizitat şi astăzi.

casa-muzeu-elefant
Casa-Muzeu "Elefant"

Ultima casă evreiască tradiţională din lemn, inaugurată ca muzeu în 2011, prezintă secvenţe din viaţa evreilor din oraş. Aceasta se află în gara Vişeu de Sus, fiind dotată şi cu o bibliotecă- cafenea, unde turiştii pot admira o serie de obiecte aparţinând comunităţii evreieşti din zonă.

Schitul cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din Valea Scradei

Pe hotarul ei a existat o mănăstire catolică, biserica veche fiind construită în anul 1762. În fiecare an, pe data de 8 septembrie se obisnuieşte să se meargă în pelerinaj.

Cartierul Ţipţerai
(de la Zipser Reihe – randurile țipțerilor) - cartierul coloniştilor germani, a cărui construcţie a început în 1809-1810.
 

Natură
Cel mai valoros obiectiv natural din zona Vişeu de Sus este Valea Vaserului care se remarcă prin existenţa mocăniţei (trenul cu aburi), locaţia principală de atracţie a turiştilor, cu o tradiţie a turismul în această zonă datând încă din secolul XX. Zona care se bucură de un cadru natrural pitoresc, nepoluat, cu forme de relief spectaculoase poate fi astfel valorificată în turismul de sejur (odihnă, relaxare), drumeţii, escalade, interes stiinţific, dar şi prin multiplele posibilităţi de agrement şi relaxare pe care le oferă, fiind aşadar un punct de atracţie pentru turişti.

De asemenea, potenţialul turistic şi de agrement al oraşului Vişeu de Sus este favorizat de:
  • cadrul natural deosebit datorat aşezării în zona Munţiilor Maramureşului care în prezent aparţin Parcului Natural cu acelaşi nume;
  • existenţa atracţiilor naturale precum pădurile întinse cu floră şi faună bogate care constituie un motiv excelent pentru realizarea de trasee turistice pentru drumeţii în natură;
  • bogăţia apelor minerale cu efecte curative din zona Văii Vinului din bazinul Văii Vaserului;
  • păstrarea unor valori culturale şi istorice autentice care constituie premise pentru dezvoltarea turismului rural.

Parcul Natural Munţii Maramureşului

Situat în nord-estul judeţului Maramureş, Parcul Natural Munţii Maramureşului are o suprafaţă de 148.850 ha şi este cel mai mare parc natural din România. Partea centrală şi cea mai inaltă a lanţului muntos traversează parcul de la nord-vest la sud-est şi cuprinde cele mai reprezentative vârfuri: Pop Ivan (1937 m), Farcău (1957 m, cel mai înalt din Munţii Maramureşului), Mihăiescu (1918 m), Pietrosu Bărdău (1850 m), Toroiaga (1930), Jupania (1853 m), Fântâna Stanchii (1726 m) şi Cearcănu (1846 m).

Relieful montan al parcului este foarte variat, în funcţie de modul de formare şi de era geologică în care s-a format. Astfel, regăsim aici relief glaciar, periglaciar, vulcanic, structural precum si zone cu relief dezvoltat în roci cristaline şi calcare. Tocmai datorită diversităţii şi importanţei formelor de relief de aici, în parc există patru arii protejate: Stâncăriile Sâlhoi-Zâmbroslavile (5 ha), Cornu Nedeii - Ciungii Bălăsânii (800 ha), Farcău-Vinderel–Mihailecu (100 ha) şi Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu (100 ha). Pe lânga acestea, în zona se găsesc peste 30 de peşteri de dimensiuni reduse precum şi câteva cascade.

Flora este reprezentativă pentru Carpaţii Orientali şi include un număr mare de plante endemice Carpaţilor precum şi multe specii rare sau protejate prin lege (arnica, bulbucul de munte, floarea de colţ, papucul doamnei, campanula, roua cerului.

Fauna este şi ea foarte bogată, cu un număr mare de elemente rare, protejate şi endemice (ursul carpatin, râsul, nurca, lupul, marmota, mistreţul, vidra, cocoşul de munte, cocoşul de mesteacăn, codobatura, acvila de munte, uliul, mierla, corbul, ierunca).

Râurile şi lacurile din Parcul Munţii Maramureşului adapostesc specii foarte rare în ţară sau endemice zonei: lostriţa, păstravul, scobarul, lipanul, cleanul dungat.

Valea Vaserului

Cel mai valoros obiectiv natural din zona Vişeu de Sus este Valea Vaserului care se remarcă prin existenţa mocăniţei (trenul cu aburi), locaţia principală de atracţie a turiştilor, cu o tradiţie a turismul în această zonă datând încă din secolul XX.

Valea Vaserului cuprinde o zonă împădurită enormă, care nu este locuită până la taberele muncitorilor şi catre care se poate ajunge doar pe calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural "Munţii Maramureşului", Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă cu respectarea obligaţiilor ecologice ce asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală. Calea ferată forestieră de ecartament îngust (760 mm) oferă pasionaţilor de excursii feroviare, si nu numai, peisaje deosebite pe un parcurs de aproximativ 50 km. De-a lungul liniei pot fi descoperite cele mai pitoreşti forme ale naturii: maluri abrupte ce pornesc chiar de lânga linie, păduri seculare sau stânci masive străbătute de tuneluri.

Valea Vaserului începe să devină o destinaţie tot mai căutată şi pentru turismul cinegetic. În funcţie de sezonul de vânatoare aici se pot vâna cerbi (între 1 septembrie si 15 decembrie), mistreţi (între 1 august si 15 februarie), urs (numai cu aprobare specială) sau cocoş de munte (între 1 aprilie şi 15 mai).

Valea Vinului

Încă din secolul al XIX-lea, în Valea Vinului erau consemnate aproximativ 100 de izvoare de apă minerală sau "borcut"-uri aşa cum sunt cunoscute local. Izvoarele minerale de pe Valea Vinului, precum cele denumite "La căldare", "La Ştiubei", "Izvorul lui Victor" şi "Gulaci" au fost la începutul secolului al XX-lea parte a unei staţiuni balneoclimaterice, şi au în continuare un potenţial imens de valorificare, prin calitatea apelor şi proprietăţilor binefăcătoare (de 12,7 g/l şi o concentraţie de 2,26 g/l CO2) , dar şi pentru rara frumuseţe a cadrului natural şi liniştea locului.

Istoric

Aflat în inima Maramureşului istoric, oraşul Vişeu de Sus este o localitate reprezentativă pentru acesta, atât prin perspectivă istorică, cât şi prin bogăţia de tradiţii şi patrimoniul cultural. Parte a unei zone etnografice care păstrează mai multe legende, credinţe şi tradiţii decât întreaga zonă a Maramureşului, Vişeu de Sus este un exponent semnificativ pentru vatra maramureşeană, cele două elemente cheie: "apa" şi "lemnul", fiind definitorii atât pentru aspectul general al urbei, cât şi pentru meşteşugurile tradiţionale.

Bogăţia pădurii din munţii care străjuiesc oraşul îşi pune amprenta asupra vieţii locale, fiind parte integrantă din cultura şi civilizaţia comunităţii, prelucrarea lemnului fiind o ştiinţă profundă care a marcat arhitectura locală. Localizarea în centura de munţi, relativ izolată de restul ţării, prin condiţiile de relief tipic montan, zona a păstrat unele aspecte tradiţionale ale vieţii maramureşene, influenţele dezvoltării moderne resimţindu-se mai târziu decât în alte zone.

Prima menţiune documentară a localităţii apare în lucrarea "Diplome maramureşene din sec. XIV-XV", de Ioan Mihaly de Apsa, 1900, sub forma "ambele Visae" (Vişeu de Jos şi Vişeu de Mijloc), dăruite de regele Ludovic voievodului Balk de Maramureş. Denumirea comună a celor 2 localităţi se datorează faptului că sunt întemeiate de către aceleaşi familii.
Denumirea Vişeu de Sus apare prima dată în anul 1385 într-o diplomă menţionată de Mihaly de Apsa, iar conform "Istoriei Maramureşului" de Alexandru Filipaşcu, Vişeul de Sus a fost numit şi "Între Râuri" (1594), şi a fost proprietatea descendenţilor lui Ştefan Vodă.

Localitatea Vişeu de Sus a avut o evoluţie relativ diferită de restul Maramureşului, având, după sosirea minerilor saxoni, şi apoi, a coloniştilor din Zips din perioada anilor 1770, o explozie economică ieşită din comun. În jurul anilor 1770 au fost înfiinţate mai multe centre forestiere şi din ordinul împăratului Iosif al II-lea au fost aduşi muncitori ţipţeri, formându-se în acest fel cartierul Țipterai. Acestă dezvoltare înfloritoare a atras alţi colonişti, din Salzburg, Tirol, Salzkommengut şi Gurunden, care a dus la consolidarea unei comunităţi multietnice, regăsindu-se, la un moment dat, 18 etnii în oraş, o bază solidă pentru ţeserea unor poveşti care ţin acum de mitologia locului.

Multe dintre tradiţiile şi obiceiurile locului sunt încă legate de ţipţerii prezenţi în zonă. Pentru aceştia, Crăciunul este încă cea mai importantă sărbătoare a anului, motiv pentru care casele se împodobesc cu ramuri de brad, iar întreaga comunitate se adună în ziua de Ajun pentru slujba de Crăciun, care începe la miezul nopţii. După terminarea acesteia, începe colindatul, obicei la care participă întreaga familie, şi se cântă colinde care conţin încă cuvinte ţipţereşti.

Evenimente culturale

Festivalul Naţional de Satiră şi Umor Zâmbete în Prier

Data organizării: ultimul week-end din aprilie

Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni: epigrame pe teme date, parodie şi volum de umor (epigrame, fabule, proză scurtă, etc). În cadrul festivalului sunt organizate şi diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: recitaluri umoristice, turniruri epigramatice, lansări de carte şi reviste, vizite la obiective turistice din împrejurimi. Mesajul acestui festival este: "Umorul este cel mai eficient şi adevărat uman mijloc de socializare" şi se adresează unui public intelectual, care ştie să aprecieze subtilităţile pe care scrierile de acest gen le conţin.
festivalul-national-de-satira
Unul dintre punctele forte este constituit de faptul că festivalul reuşeşte să aducă la Vişeu nume de cel mai înalt nivel în domeniu, atât ca participanţi, cât şi ca juriu, ceea ce permite accesul publicului la cele mai bune creaţii literar-umoristice.

Festivalul Naţional de Literatură şi Folclor Armonii de primăvară

Data organizării: ultimul week-end din mai

Festivalul este împărţit în două mari secţiuni, literatură şi folclor, şi se desfăşoară în această formulă încă de la prima ediţie.

Ziua Literaturii are în centru festivitatea de premiere a unui concurs de creaţie literară, debut în poezie (volum în manuscris) şi volum de poezie. Prima parte se adresează în special tinerilor, elevi şi studenţi. Concursul de volum în manuscris este deschis tuturor creatorilor, fără limită de vârstă, care nu au debutat încă în volum. De asemenea, se organizează şi un concurs de volume de poezie publicate de la ediţia precedentă. Acesta este deschis tuturor creatorilor, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor. Mese rotunde şi dezbateri pe teme literare, la care participă scriitori din Bucureşti, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, vin să completeze această manifestare.
festivalul-national-de-literatura
Ziua Folclorului debutează cu o paradă a portului popular (centrul oraşului), urmată de un spectacol folcloric susţinut de ansambluri folclorice din mai multe județe ale țării. Transmitem publicului vişeuan ideea de "unitate în diversitate" a culturii româneşti, prin alăturarea cântecelor şi jocurilor din diferite zone etnografice ale ţării, aduse de ansambluri folclorice şi interpreţi reprezentativi.

În ciuda concepţiei conform căreia folclorul nu atrage tinerii, putem spune că, în cazul nostru, tinerii sunt unul dintre publicurile căruia ne adresăm, atât în ceea ce priveşte actul artistic în sine, cât şi în virtutea întăririi în conştiinţa acestora a sentimentului de apartenenţă la valorile tradiţionale ale Maramureşului istoric. Însă putem afirma că acest gen de manifestare răspunde nevoilor unei categorii foarte largi de public, de toate vârstele.

Tabăra Internaţională de Pictură Impresionism pe Valea Vaserului - proiect din cadrul cooperării descentralizate Vişeu de Sus-Croissy sur Seine, Franţa

Data organizării: jumătatea lunii iulie

Tema taberei a fost aleasă ţinându-se seama de considerente de natură artistică, turistică, de patrimoniu, etc. Astfel, cooperarea cu autorităţile locale şi elita culturală a unuia dintre cele mai importante centre ale Impresionismului mondial, (Croissy-sur-Seine), interesul deosebit al acestora de a participa la o astfel de tabără, în care maniera şi stilul impresionist să fie transpuse de pe malul Senei pe malul Vaserului, toate acestea ne-au îndreptăţit să ne axăm pe impresionism.
tabara-internationala-de-pictura
Pictori din România, Franţa, Germania, Ucraina, dar şi invitaţi din alte ţări, imortalizează în pictură realitatea Vaserului. Ne axăm pe dialog intercultual, pe accentuarea aportului valorilor culturii româneşti şi, în acelaşi timp, armonizarea acestora, la cultura europeană.
Zilele Oraşului

Data organizării: sfârșitul lunii iulie

Manifestările dedicate zilelor oraşului au ca scop crearea unei atmosfere de sărbătoare. Astfel, pentru a putea răspunde nevoilor cât mai multor categorii de public, se organizează o gamă diversă de acţiuni culturale.
zilele-orasului
Existenţa în Vişeu de Sus a unor tineri artişti atât în domeniul artelor plastice, cât şi în muzică (folk, rock, populară, etc) permite realizarea unei palete largi de evenimente (expoziţii de pictură şi fotografie, concerte de muzică uşoară, spectacole de muzică populară). Acestora li se alătură invitaţi de marcă, nume cunoscute, care sporesc atractivitatea evenimentului pentru public, dar şi pentru mediile de informare care, în acest fel, se convertesc în vectori de promovare.

Ziua Naţională a României

Ziua Naţională a României: parada militară însoţită de fanfare, Te-Deum la monument, depunere de coroane de flori, alocuţiuni ale oficialităţilor, concert de cântece patriotice, hora unirii, inaugurarea iluminatului festiv.
ziua-nationala-a-romaniei
Festivalul National de colinde şi obiceiuri de iarnă "Veniti, creştini, la Viflaim!"

Data organizării: jumătatea lunii decembrie

În contextul în care colindele şi obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă (ca elemente ale culturii tradiţionale, care îşi au originea în mediul rural) sunt vii încă în zona Vişeului, acestea se convertesc în veritabile puncte forte, care au fost luate în calcul în realizarea unei agende culturale. Sunt practicate, în special de copii şi tineri, dar unanim apreciate, iar un festival în care să fie promovate, dar, în acelaşi timp, puse în comun cu obiceiuri şi tradiţii din alte zone etnografice ale ţării, spre aducerea lor la cunoştinţa publicului, este necesar.
festivalul-national-de-colinde
Manifestările debutează cu o paradă a costumelor şi măştilor tradiţionale de iarnă (în centrul oraşului), urmând apoi un spectacol de colinde şi obiceiuri susţinut de ansambluri folclorice, grupuri de colindători şi formaţii de urători din judeţele Suceava, Iaşi, Alba, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare, Maramureş, etc. Ansamblurile aduc în scenă o parte din frumuseţea şi bogăţia obiceiurilor de iarnă, iar evenimentul este o bună modalitate de promovare a acestora şi la nivel internaţional, dată fiind prezenţa în aceasta perioadă a unui număr mare de turişti din întreaga Europă.

Revelion

Marcarea trecerii în Noul An: foc de artificii şi concert.
revelion

Structuri de primire turistică

Structuri de cazare
Nume unitateTip unitateCategorieNumăr spaţiiNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
SIMINA pensiune turistică 3 stele 6 10 Vişeu de Jos nr. 2111B 0745.988.002
AGNES pensiune turistică 2 stele 8 19 Vişeu de Sus Str. Spiru Haret, nr. 10 -
ANCUŢA pensiune turistică  2 stele  2 3 Vişeu de Sus Str. Banat, nr. 11 0262.352.528
ARMONII pensiune turistică  2 flori 3 7 Vişeu de Sus Str. Botoaia, nr. 17/A 0262.352.138, 0746.183.918
BÂRSAN pensiune turistică rurală 2 stele  4 10 Vişeu de Sus Str. Al. I. Cuza, nr. 69B 0262.355.653
BRAD hotel 1 stea 11 18 Vişeu de Sus Str. 22 Decembrie, nr. 50 0262.352.999
CASA ALBA pensiune turistică  3 stele  4 9 Vişeu de Sus Str. Iuliu Maniu, nr. 10A 0745.297.457
DĂNUŢA pensiune turistică rurală 2 stele  4 9 Vişeu de Sus Str. Al. I. Cuza, nr. 27A 0262.352.121
GABRIELA hotel 3 stele  28 50 Vişeu de Sus Str. Rândunelelor, nr. 1 0262.354.380
IOASAF pensiune turistică 3 stele  3 9 Vişeu de Sus Str. Banat, nr. 4 -
LA CASSA pensiune turistică 3 stele  11 21 Vişeu de Sus Str. Gheorghe Doja, NR. 6 0262.355.682
MAGNOLIA pensiune turistică 3 stele  4 12 Vişeu de Sus Str. Arșița, nr. 90 -
PAULIUC GHEORGHE pensiune turistică 3 stele  4 10 Vişeu de Sus Str. Iuliu Maniu, nr. 10A 0262.355.395
SANDA pensiune turistică 2 stele  5 10 Vişeu de Sus Str. Moldova, nr. 1 0262.352.032
Structuri de alimentaţie publică
Denumirea structuriiTip structurăCategorieNumăr locuriLocalitateAdresaTelefon
BRAD restaurant clasic 2 stele  24 Vişeu de Sus Str. 22 Decembrie, nr. 50 0262.353.857
GABRIELA bar de zi 2 stele  50 Vişeu de Sus Str. Rândunelelor, nr. 1 0262.354.380
GABRIELA restaurant clasic 2 stele  161 Vişeu de Sus Str. Rândunelelor, nr. 1 0262.354.380
LA CASSA bar de zi 3 stele  12 Vişeu de Sus Str. Gheorghe Doja, nr. 6 -
LA CASSA restaurant clasic 3 stele  55 Vişeu de Sus Str. Gheorghe Doja, nr. 6 0262.355.682

Trasee turistice

Bogat în obiective turistice, oraşul Vişeu de Sus este un punct de plecare pentru numeroase trasee pe care se pot vizita obiective de o reală valoare istorică, culturală, dar şi peisaje naturale din cele mai pitoreşti şi diverse. Astfel, se poate opta fie pentru o excursie cu trenul cu ecartament îngust, fie se poate alege unul dintre traseele la pas din Munţii Maramureşului.

Valea Vaserului

  • Traseul cu trenul cu ecartament îngust pe ruta Vişeu de Sus - Staţia CFF Făina şi retur, cu durata de o zi, în acest sens fiind amenajată pentru turiști platforma industrială Vaser;
  • Traseul cu plecare din Poiana Novăț – Novicior, urcare pe Vf. Greben, culmea Obcioarei, coborâre la borcut, urcare la fostele băi de la Novicior şi întoarcele la staţia CFF Novicior, cu durata de o zi;
  • Drumeție pe parcursul a 2 zile cu plecare din Staţia CFF Novăţ, megând pe linia CFF până la Ihoasa – Râpi – Roşu (înnoptare în cort), cu urcare pe Preluca lui Gotan, Picioarele Gradului, Vf. Toroiaga, Vf. Ţiganu şi întoarcere spre Măcârlău (pe Vaser);
  • Traseul drumeție între Novicior – Băi, Plaiu Popii, Preluca Pipei şi coborâre la CFF Făina;
  • Traseul drumeţie între Staţia CFF Botizu, urcare 3 km pe Valea Botizu, Lutoasa şi acces la graniţa cu Ucraina (loc de belvedere spre Ucraina şi Polonia);
  • Traseul drumeţie de la Staţia CFF Botizu – 3 km pe vale în sus, spre stânga pe drum forestier spre Vf. Bardău (loc belvedere spre tot Maramureşul);
  • Traseul de creastă urmărind graniţa cu Ucraina, de 4 – 5 zile, din Staţia CFF Comanu, cu urcare pe Vf. Comanu Mic şi trecere prin vârfurile Gliganu, Ştevioara, Lostun, Făina, Şuligu, Pietriceaua, Lutoasa, Bardău, Băiţa (Cozia), Şoimu şi coborâre prin Valea Rea.

trasee-viseu

Munţii Maramureşului

Materiale preluate de pe site-ul www.muntiimaramuresului.ro

  • Traseu turistic marcat Staţia Bardău - Vf. Pietrosu Bardău - Vf. Pecealu - Cabana silvică Coşnea - Poienile de Sub Munte.
    Marcaj: Bandă roşie; Durata: 10-11 ore
  • Traseu turistic marcat Staţia Şuligu – Valea Şuligu – Borcut (izv. mineral)
    Marcaj: Punct roşu; Durata: 45 minute
  • Traseu turistic marcat Staţie Făina – Valea Mihoaia – Borcut Mihoaia.
    Marcaj: Punct albastru; Durata: 1 oră
  • Traseu turistic marcat Pasul Prislop – Cabana Fântâna Stanchii – Tarniţa Bălăsânii – Vf. Prislopu Cataramei – Şaua Gâliu.
    Marcaj: Bandă roşie; Durata: 8-9 ore
  • Traseu turistic marcat Baia Borşa (centru) – Valea Secu – Refugiul Lucăceasa – Haitul Măcârlău (Valea Vaserului).
    Marcaj: Triunghi roşu; Durata: 5-6 ore
  • Traseu turistic marcat Cabana Coşnea – Stânişoara – Vf. Mihailecu – Lacul Vinderel.
    Marcaj: Bandă roşie; Durata: 4-5 ore
  • Traseu turistic marcat
    a. Repedea – Chicera – Laba – Runea – Lacul Vinderel.
    b. Valea Repedea – Canton silvic Repedea – Petriceaua – Lacul Vinderel.
    Marcaj: Bandă albastră; Durata: 5-6 ore

Munţii Rodnei

  • Complex Borşa - Valea Fântâna - Cascada Izvorul Cailor - Şaua Stiol - Pasul Prislop.
    Marcaj: triunghi roşu; Durata: 4-5 ore
  • Pasul Prislop - Prelunca Tătarilor - Complex Borşa.
    Marcaj: bandă galbenă;Durata: 2,5 - 3 ore
  • Complex Borşa - Poiana Runcu Stiolului - Şaua Stiol - Izvorul Bistriţei - Şaua Gărgălău.
    Marcaj: bandă albastră; Durata: 3,5 - 4 ore
  • Complex Borşa - Faţa Meselor - Puzdra - Şaua Galaţiului.
    Marcaj: punct albastru; Durata: 4,5 - 5 ore
  • Poiana Borşei - Valea Negoiescului - Puzdra - Saua Galaţiului.
    Marcaj: triunghi albastru; Durata: 6 - 6,5 ore
  • Borşa - Iezerul Pietrosului - Vârf Rebra.
    Marcaj: bandă albastră; Durata: 6 - 8 ore
  • Şaua Gărgălău - Vârful Galaţiului - Vârful Rebra - Vârful Bătrâna - Pasul Setref.
    Marcaj: bandă roşie; Durata: 14 - 16 ore

Resurse

Vişeu de Sus

Vizitați pagina Primăriei Vișeu de Sus, pentru mai multe informații legate de administrația locală, dar și noutăți și evenimente care au loc aici.

viseu
 

Facebook

O pagina pentru cei din Vișeu, pentru cei plecați din Vișeu, pentru cei reîntorși la Vișeu, pentru cei sosiți la Vișeu și pentru cei ce vor sosi la Vișeu.

facebook